سهمخواهی و تجربه تلخ روحانی
شفافیت در مکانیزمها، فرایندها و قوانین نظامهای حکمرانی، از ابتداییترین استلزامات برای بهبود کیفیت حکمرانی و تامین بیشینه منافع ملی است.
این روزها گروهی از روحانی برای به دست آوردن سهمی بیشتر در کابینه سهمخواهی میکنند و گروهی دیگر نیز که بخشی از آنها در پی افزایش سهم خود در کابینه از طریق از میدان به در کردن رقبا هستند از سهمخواهی گروه دیگر شکایت می کنند. این امر که نتیجه آن قطعا به انتخاب کارآمدترین کابینه ممکن منتهی نمیشود و شکاف را بین نیروهای سیاسی پیروز در انتخابات ریاست جمهوری گذشته افزایش خواهد داد، نتیجه عدم شفافیت روحانی درباره مکانیزم انتخاب وزرای کابینه است.
این تازه آشکارترین پیامد عدم شفافیت است؛ باید منتظر فشارهای دیگری نیز بود که در صورت شفافیت در مکانیزم انتخاب کابینه و افزایش مشروعیت آن به میزان قابل ملاحظهای کاهش مییافت و در آینده بیش از پیش خود را نشان خواهند داد.
هنوز دیر نشده است و روحانی می تواند این تجربه تلخ را به تجربهای شیرین تبدیل کند؛ او میتواند با طراحی و اعلام عمومی مکانیزمی کارآمد برای انتخاب اعضای کابینه که زمینه را برای مشارکت انجمنها، احزاب و نخبگان فراهم میکند، هم فشار افراد و گروهها را برای سهم خواهیهای نامشروع کاهش دهد، هم احتمال انتخاب کابینهای کارآمد را افزایش دهد و هم بر مشروعیت گزینههای نهایی معرفی شده از سوی خود بیافزاید، مشروعیتی که او و دولت دوازدهم برای گذر از مسیر دشوار پیش رو به میزان زیادی به آن نیازمند است.
این شرایط، تجربیات آموزندهای را نیز برای منتخبان شورای شهر خواهد داشت که در صورت عدم توجه به آن ناگزیر از تکرار تجربه تلخ این روزهای روحانی هستند؛ تجربهای که مطمئناً به تامین بیشینه منافع ملی منتهی نخواهد شد.
@governancesystems